Son Yılların Modası Bohem Mobilyalar

Son Yılların Modası Bohem Mobilyalar

Yaşanılan ortam insanın kişiliğinin bir kısmını barındırır ve zaman içerisinde onun yaşam enerjisini de etkiler. Bu sebeple bireyler kendi zevklerini en iyi şekilde yansıtan yaşam ortamını oluşturabilmek ister. Bohem tarz mobilya yalın, gösterişten uzak ve şık tarzı ön plana çıkaran bir anlayışa sahiptir. Bunlar eski dönemlerde Bohemya'dan gelen ve Fransa'da  yaşayan roman halkının evlerindeki doğal güzelliklerden ilham alınarak tasarlanır. Kelime anlamı olarak göçebe veya sanatçı anlamına gelir ve bu tarz bir yaşamı ifade eder. Sade tasarımlara, farklı renk kombinlere ve doğal görünümlere sahip mobilyalar mekana dingin bir hava katar. Evlere yerleştirilen bu mobilyalar yıllar geçse de modası geçmeyen bir tarzı ifade ederek 2024 yılının gözdesi haline gelir.

Bohem Stil Nedir?

Bohem tarzı 19. yüzyılda kültür ve sanat alanında ortaya çıkan sıra dışı ve kişiye özgün bir yaşam stilini temsil eder. Kökeni “bohemyanizm” kelimesinden gelir. Bohem kelimesi sanata ve özgürlükçü düşünce yapısına tutku duyan sanatçıları, yazarları ve özgür ruhluları ifade eder. Evmoda’nın bohem koltuk takımı ya da TV ünitesi modelleri arasında bu tarzı evinize getiren birbirinden farklı ve renkli modeller mevcuttur. Bohem mobilyaların tarzı geleneksel kuralları sorgular ve alışa gelmişin dışında estetik bir yaklaşım sunmayı amaçlar. Bu ürünlerin ana temaları yaratıcılığa ve özgürlüğe dayanır. Bohem tasarımlı mobilya ve objelerin evin her alanında kullanımı özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelir.

Bohem Stil Özellikleri

İnsanların kişilikleri farklı olduğu gibi ev tarzları da farklılık gösterir. Klasik, modern, İskandinav, minimalist ya da bohem gibi çeşitli iç tasarım tarzları vardır. Bohem tarzı 2024 yılının en rahat yaşam stillerinden biridir ve belirli bir tarza zorlamadan hayallerinizdeki evi yaratabilmeniz için sorunsuz olanaklar sunar. Bu dekorasyonda sıradışı olmak ve farklı desenler ile renkleri birleştirerek sınırsız bir tarz yaratmak önemlidir. Bohem dekorasyonun kuralları yoktur ancak diğer stiller gibi bohem tarzınında takip ettiği bazı ilkeler vardır. Bunlar detaylı olarak şu şekildedir:

  • Oldukça fazla mobilya ve eşya kullanabilirsiniz. İskandinav mobilya ve minimalist mobilyalar gibi birçok stil mümkün olduğunca az eşyayla sakinleştirici bir atmosfer yaratmaya çalışırken bohem tarzda öncelikle bohem mobilyalar kullanılır. Daha çok oturma odasında ve giriş kısmında her köşede çeşitli dekoratif öğeler ve bitkiler bulunabilir. Koltuk, kanepe ve yatağın farklı desen ve renklerde kırlentler ile kaplanması rahat bir görünüm yaratır. Bu kadar çok eşya kullanılmasının temel sebebi ise bohem tarzın kültürel farklılığını ve çekiciliğini yansıtmaktır.
  • Yaratıcı ve marjinal düşünerek dekorasyonunuzu yapabilirsiniz. Obje seçiminde ince parçaların kullanılması ve çeşitli nesnelerin dönüştürülerek yaratıcı bir şekilde yeni hale getirilmesi bu tarzın en karakteristik özelliklerinden biridir. Bu tarzda özel tasarım parçalara büyük ilgi duyulur. Özellikle başka hiçbir yerde bulunmayacak özgün tasarımlar sıkça kullanılır. Evin genelinde marjinal tablolar, figürler ve çeşitli nesneler tercih edilir. Bunun sebebi ise bu tarzı benimseyen gezginlerin çeşitli ülkelerden topladıkları etnik eşyaları kendi kültürleri ile birleştirerek farklı tasarımlar ortaya çıkarmasından kaynaklanır. Ayrıca bohem koltuk ve kanepelerinizle de kontrast ve tamamlayıcı renklerde aksesuarlar ile yaratıcılığınızı ortaya çıkarabilir, tarzınızı tamamlayabilirsiniz.
  • İkinci el ya da eskimiş eşyalarınızı yenileyebilir veya dönüştürebilirsiniz. Bu tarzın temelinde yatan yaratıcılık, değişimi ve gelişimi de beraberinde getirir. Evmoda’da bulunan bohem oturma odasını tercih edebilir, buna ek olarak eski eşyalara yeni şekiller vererek odanızın aksesuarlarını tamamlayabilirsiniz.
  • Salaş ve rahat bohem mobilyalar ile diğer parçaları birlikte kullanabilirsiniz. Bohem tarzı rahat ve özgür bir ruhu temsil eder. Bu duygu mobilya ve objelere de yansır. Bu stilde oturma odası dekorasyonunda koltuk takımına ek olarak rengarenk kırlentler, puflar ve sallanan sandalyeler tercih edilir. Kahve içmek, sohbet etmek ve bohem tarzı koltuklarda yemek yemek bu yaşam tarzının ruhunu yansıtır.
  • Ortamınızda bitkileri bulundurabilirsiniz. Bitkiler bohem tarzın vazgeçilmez bir dekorasyon ögesidir. Bu tarzdaki oturma odası ve balkon tasarımında canlı ya da cansız çiçek, kaktüs ve sukulent çeşitleri sıklıkla tercih edilir. Bunlar arasında sarkıt bitkiler de oldukça fazla kullanılır. Bunun temelinde ise ‘bitkiler doğanın bir parçası olduğundan evinizde onlara da yer ayırmalısınız’ düşüncesi yatar.
  • Etnik ve geometrik şekilli parçalar kullanabilirsiniz. Daire, kare ve üçgen gibi farklı şekillerin bir araya getirilmesi ile beraber oluşturulan bu geometrik desenler, bohem tarzı ev dekorasyonu için çeşitli kullanım alanları sunar. Perde, yastık, tablo ve duvar kağıdında bu etnik ve geometrik desenleri tercih edebilirsiniz. Bitki, hayvan, çiçek gibi farklı desenler evinizi daha aktif ve canlı gösterir. Çeşitli desen ve renkli bu parçaları tek tek ya da kombin olarak kullanabilirsiniz.
  • Göze hitap eden canlı renkleri tercih edebilirsiniz. Bu renkler arasında bulunan mavi, dinginlik ve huzuru çağrıştırır. Aynı şekilde yeşil de huzuru, iç açıcı ve doğal bir yaşam ortamını ifade eder. Yüksek enerjiyi çağrıştıran sarı rengini de evinizde tercih edebilirsiniz. Aşkı, tutkuyu ve gücü çağrıştıran kırmızı rengi daha çok yatak odasında kullanabilirsiniz. Bu bahsedilen renklerin yanı sıra beyaz, turuncu ve kahverengi renklerine de bohem tarzı evinizde yer verebilirsiniz. Bohem stil denince akla ilk gelen mümkün olduğu kadar çok renk kullanmak olur. Bu tarzlar gösteriş yapmayı ve dikkat çekmeyi sevdiğinden göz alıcı ve dikkat çekici bohem renkler sıklıkla tercih edilir. Bu renkleri bir arada nasıl kullanabileceğiniz konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Üstelik özellikle farklı renkler kalın ve ince kumaşlarla beraber kombinlenebilir. Bohem renkleri evinizin her odasında duvarlarınızdan yastıklarınıza kadar pek çok mobilya ve objede kullanabilirsiniz.

Bohem Tarz Mobilya Nasıl Seçilir?

Bohem ev dekorasyonu iç tasarım stilleri arasında özel bir yere sahiptir. Modern yaklaşımlarla çelişen, anlamsız, kaygısız, yaratıcı ve sıradışı birçok özelliği bünyesine barındırır. Bohem dekorasyona sahip bir oda her zaman farklı renkleri ve tarzları birleştirebilir yapıda olmalıdır. Hiçbir oda birbirine benzemez ancak dekoratif anlam açısından benzer bir görünüm sağlar. Sıklıkla ahşap, beyaz ve krem tonlardaki objeler ile bej, gri ve beyaz gibi ahşap formdaki zemin dekorasyonları bir arada tercih edilebilir. Çeşitli renk tonlarını birleştirmek bu tarzda en çok başvurulan yöntemdir. Mobilyalarınızı dünyanın dört bir yanından nesneler ve kumaşlarla süslemekten korkmayın. Ayrıca yerel kültürel ürünler evinize sıra dışı bir hava da katabilir.

Bohem tarzı ev dekorasyonu zıt renk kombinasyonlarını içerir. Farklı parçalar üzerinde bulunan çeşitli desenler ortama farklı bir dokunuş kazandırır. Bohem mobilya ile birleştirilen parçalar zamanla görünümlerini değiştirmek için çeşitli şekillerde dönüştürülen eşyalardır. Bu anlamda mobilyanızı tamamlayabilmek için sıklıkla rağbet gören kullanılmış ve eski eşyaları tercih edebilirsiniz. Bohem stil içerisinde bulunan her bir parça özeldir ve farklı hikayelere sahiptir. Bu stilin odak noktası sizin ve misafirlerinizin konforu olmalıdır. Bohem oturma odası genellikle peluş koltuklar ve düz renkli kanepelerden oluşur. Konsol, bench gibi konforlu ürünler dekoratif aksesuarlarla bir araya getirilerek konfor çağrışımı yaratır. Bohem mobilya seçenekleri için Evmoda’nın bohem koleksiyonuna bir göz atabilirsiniz.